Begrafenis

Als een familie een geliefd familielid verliest, vinden de volgende rituelen plaats:

  • De aankondiging: De dichtste naaste van de overledene (vb. echtgenoot of echtgenote) licht eerst zijn of haar eigen familiehoofd in. Deze kiest daarop een delegatie, en met een fles gin gaat de delegatie naar het huis van het hoofd van de familie van de overledene om deze op de hoogte te brengen. De gekozen delegaties van de beide families verspreiden vervolgens het droevige nieuws bij de andere leden van hun eigen familie. De bewaring van het lichaam wordt geregeld door het hoofd van de familie van de overledene, omdat het een gewoonte is dat het lichaam tot zijn of haar eigen familie behoort.
  • Het ritueel op de achtste dag: De families van de overledene en van zijn partner komen samen in het huis van de overledene. Na het aanroepen van de goden en de geesten van de voorouders van beide families door het brengen van een plengoffer (nl. uitgieten van gin op de grond) wordt er onderhandeld en wordt er een datum bepaald voor de begrafenis.
  • De begrafenis: Het lichaam wordt vroeg in de morgen van het mortuarium naar het huis van de familie gebracht, waar het opgebaard wordt. De verwanten van de overledene, zijn geliefden, vrienden, sympathisanten en de gehele gemeenschap komen het lichaam weeklagend groeten. Na enkele uren wordt het lichaam in de kist gelegd. Als de overledene een christen was, wordt de kist met het lichaam eerst naar de kerk gebracht voor een begrafenisdienst alvorens het op het kerkhof begraven wordt. Meestal vinden begrafenissen plaats op zaterdag. In gemeenschappen die voornamelijk afhankelijk zijn van landbouw en visvangst vinden begrafenissen plaats op de traditionele rustdag, nl. de dinsdag. In BelgiĆ« kan de familie van de overledene niet zelf de datum van de begrafenis kiezen. Ze moet zich schikken naar de dag die opgelegd wordt.
  • De bedankingsdienst: Deze dienst vindt plaats op de zondag na de begrafenis. De doelstelling van deze bedankingsdienst zijn: God bedanken voor het leven en de dood van de overledene, de gemeenschap bedanken om mee te rouwen met de betrokken families en de families troosten die hun geliefde verloren. De dag wordt afgerond met een feest.

Na verloop van tijd kunnen de families beslissen om grotere of kleine herdenkingsdiensten te organiseren voor de overledene.

Luister hier naar enkele getuigenissen:

William:

Rebecca:

 

Posted in Uncategorized